Panaritiu. Tipuri

Nu cred ca exista vreo persoana care sa nu se fi trezit intr-o dimineata cu degetul inflamat si dureros la atingere fara sa isi poata explica ce s-a intamplat. Ne-a lamurit atunci cineva din familie ca avem panaritiu si ne-a trimis sa ne punem degetul in apa fierbinte si apoi in apa rece.

Ce e insa acest panaritiu nu ne este foarte clar asa ca hai sa ne lamurim acum.

Panaritiu reprezinta infectarea unui deget prin patrunderea unui germene sau a unui stafilococ sub pielea afectata de o plaga sau o intepatura.

Intepatura poate nici sa nu fie sesizata mai ales daca are loc in timp ce ne facem manichiura si se produce intre unghie si deget. De aceea aparitia panaritiului ne ia prin surprindere.

Tipuri de panaritiu

Desi am fi tentate sa credem ca panaritiu nu e o afectiune prea complicata in unele cazuri ea poate fi destul de grava. Panaritiul este de 2 tipuri:

-panaritiu superficial, cea mai raspandita forma, apare la nivelul degetului (pe deget sau pe conturul unghiei) si se manifesta prin inflamarea si inrosirea zonei afectate. Este insotita de o senzatie de zvacnire si durere la contact. In cazuri grave poate provoca febra si insomnie.

-panaritiu profund, apare in putine cazuri si este determinat de un panaritiu superficial care s-a complicat sau de insertia germenului direct in tendoanele degetului. Inflamatia este mult mai mare decat in cazul panaritiului superficial, apare imposibilitatea de a misca degetul afectat, deformarea acestuia si durere intensa. In cazuri grave infectia se poate extinde la nivelul intregii maini.

Citeste si despre Panaritiu tratament.Adauga comentariu