Gripa porcina. Simptome

In general virusul gripei porcine este diferit de cel al gripei umane, de aceea el nu va fi transmisa la om decat cu foarte rare exceptii si doar daca bolnavul a intrat in contact direct cu porcul infectat.

Gripa porcina (H1N1) de tip A reprezinta o afectiune respiratorie acuta, extrem de contagioasa ce afecteaza porcii. In mod tipic gripa porcina desi cauzeaza multiple imbolnaviri in randul pupulatiei animale, rata decesului este totusi una scazuta.gripa_porcina1.jpg

Ultima forma de gripa porcina care a creat isterie in randul tuturor tarilor de pe intreg globul reprezinta un virus de gripa porcina a carei tulpina este modificata in asa fel incat sa recunoasca celulele umane si sa poata infecta si oameni.

De aceea acest tip de gripa porcina nu necesita contactul direct cu un animal bolnav, ea putandu-se transmite de la om la om.

Gripa porcina vs. gripa aviara

Exista un oarecare grad de confuzie in ceea ce priveste diferentele si asemanarile dintre gripa aviara si cea porcina:

Gripa porcina H1N1 cauzeaza infectii ale tractului respirator superior. Acest fapt inseamna ca boala se transmite mai usor insa totodata este mai putin grava si mai facil de vindecat. Ea poate fi totusi mortala.

Virusul gripei aviare H5N1 are tendinta sa se fixeze in plamani fapt ce duce la o mai mare gravitate a bolii. Totodata virisul gripei aviare este predispus la mutatii rapide fapt ce ingreuneaza dezvoltarea unui vaccin. Partea buna este ca se transmite mult mai greu.


Simptome

Simptomele gripei porcine sunt in mare masura cele pentru gripa obisnuita:
-febra (peste 38ºC)
-frisoane
-durere de cap
-dureri musculare
-dureri de gat
-rinoree
-tuse
-lipsa poftei de mancare
-stare de greata
-voma
-diaree
-stare de oboseala
-letargieAdauga comentariu